header

 

We vinden het belangrijk dat meedoen aan ons onderzoek leuk en interessant is voor de deelnemers. Heb je daar vragen over? Kijk hieronder naar een aantal veelgestelde vragen, of neem contact met ons op. Stuur ons dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Hoe kan ik me aanmelden?

Je kunt je (vrijblijvend) aanmelden via de knop contact in de menubalk door het formulier in te vullen of ons een e-mail te sturen. We nemen dan contact met je op.

Ook kun je kijken of er nu een onderzoeksproject loopt dat je aanspreekt onder het kopje Onze onderzoeken. Klik op de link van het betreffende onderzoek en meld je aan via de website van het onderzoeksproject.

Ben je onder de achttien jaar? Dan heb je toestemming nodig van je ouders om mee te kunnen doen.

Wat houdt meedoen in?

Als je meedoet, vragen we je om naar ons lab in Leiden te komen. Een afspraak in ons lab duurt ongeveer drie uur. De precieze invulling verschilt per onderzoek, maar in het algemeen vul je gedurende die tijd vragenlijsten in, lig je in de MRI-scanner en speel je spelletjes of taakjes op de computer. Vaak doe je dat terwijl je in de MRI-scanner ligt. Dat duurt ongeveer 45 minuten. Eerst mag je uitproberen hoe het is om in een scanner te liggen met de oefenscanner die ook in het LUMC staat. Je krijgt dan uitleg over wat de bedoeling is. Soms hoef je niets te doen terwijl je in de MRI-scanner ligt, je kan dan filmpjes kijken.

We vragen je ook of je thuis een of enkele vragenlijsten wilt invullen. Dat hangt af van het onderzoek waaraan je meedoet. Bij sommige onderzoeksprojecten nodigen we deelnemers uit om na één of een paar jaar nog eens mee te doen aan het onderzoek, zodat we kunnen zien wat er veranderd is in de hersenen. Deelnemers mogen elk moment aangeven als ze niet meer willen meedoen.

Wie mag er meedoen?

Afhankelijk van het onderzoek zijn we op zoek naar kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van ongeveer 7 t/m 24 jaar.

Voor het MRI-onderzoek is het belangrijk dat deelnemers geen last hebben van claustrofobie, dus niet bang zijn voor kleine ruimtes. Je ligt namelijk met je hoofd in een soort ‘helm’. Vooraf bepalen we met een vragenlijst of je mee mag doen aan ons onderzoek; deelnemers mogen bijvoorbeeld geen metalen voorwerpen zoals implantaten in hun lichaam hebben. De MRI-scanner maakt namelijk gebruik van een sterk magnetisch veld. Hierdoor kunnen metalen voorwerpen aangetrokken worden of warm worden in de scanner. Om zeker te weten dat het MRI-onderzoek veilig kan plaatsvinden, vragen wij alle deelnemers om vooraf aan het onderzoek een veiligheidsvragenlijst in te vullen.

Wanneer vindt het onderzoek plaats?

Als we je uitnodigen om naar ons lab in Leiden te komen, maken we een afspraak op een moment dat het jou uitkomt en er plaats vrij is om de MRI-scanner te gebruiken. Afspraken zijn mogelijk buiten schooltijden om zoals aan het einde van de middag, ‘s avonds en in het weekend.

We zijn altijd op zoek naar deelnemers. Ook als er in een bepaalde periode geen bezoeken aan het lab worden ingepland, kun je je aanmelden. Je komt dan in onze database te staan. We benaderen je dan zodra er weer een nieuw onderzoek start.

Waarom moet ik naar Leiden komen?

Een belangrijk onderdeel van ons onderzoek zijn de MRI-scans die we maken van je hersenen. Een MRI-scanner is een groot apparaat dat niet makkelijk verplaatst kan worden. De scanner die wij gebruiken, staat in het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. We maken zo goed mogelijk gebruik van de tijd (ongeveer drie uur) dat je bij ons lab bent door je vragenlijsten te laten invullen, MRI-scans te maken en door je spelletjes of taakjes te laten uitvoeren. Het is niet verplicht dat je vader en/of moeder bij een bezoek aan ons lab aanwezig is, maar ze zijn van harte welkom. Er is een onkostenvergoeding beschikbaar voor je komst naar Leiden. 

Wat heb ik eraan om mee te doen?

Je krijgt een unieke kans om eens mee te kijken met het werk van een (hersen)wetenschapper, en je ervaart hoe het is om in een MRI-scanner te liggen. Misschien doe je inspiratie op voor een spreekbeurt of (profiel/sector)werkstuk, en je mag al je vragen over hersenen aan ons stellen. En wat heel belangrijk is: je helpt ons er enorm mee! Dankzij onze deelnemers komen we steeds meer te weten over de ontwikkeling van het adolescente brein. Die kennis kunnen we delen ten gunste van jongeren en iedereen die met jongeren te maken heeft. Dat doen we bijvoorbeeld via onze website voor jongeren kijkinjebrein.nl.

Hoe zit het met privacy en verzekeringen?

Tijdens het bezoek aan ons lab in Leiden zijn de deelnemers via de Universiteit Leiden verzekerd. Om de privacy te waarborgen, worden de persoonsgegevens voorafgaand aan het onderzoek gepseudonimiseerd. Dit betekent dat de contactgegevens losgekoppeld worden van de onderzoeksgegevens; beide gegevens worden apart van elkaar opgeslagen en verwerkt. Zo is niet te achterhalen welke gegevens van wie zijn. Over de resultaten van het onderzoek wordt anoniem gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften. De deelnemers ontvangen nadat het onderzoeksproject is afgerond een algemene, anonieme samenvatting over de resultaten van het onderzoek. Daarnaast hebben we voor jongeren artikelen geschreven over de onderwerpen waar we onderzoek naar doen. Je vindt ze op de website kijkinjebrein.nl.

Hoe werkt MRI?

De hersencellen in het brein hebben zuurstof nodig om goed te kunnen werken. Hersencellen die hard aan het werk zijn, verbruiken extra veel zuurstof. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je ergens over nadenkt, muziek luistert, of een ijsje eet. Het bloed brengt zuurstof naar de hersenen en geeft het zuurstof af op de plekken waar het nodig is.

In je hersenen is dus bloed waar nog veel zuurstof in zit, en bloed waar de zuurstof is afgegeven aan de hersenen. De verschillen in de hoeveelheid zuurstof in het bloed kun je meten. Bloed met veel zuurstof heeft namelijk andere magnetische eigenschappen dan bloed waar weinig zuurstof in zit. Een hele grote magneet maakt die verschillen zichtbaar en maakt daar foto’s van. Dat is wat de MRI-scanner doet. Op de foto’s (MRI-scans) kunnen wetenschappers vervolgens zien welke gebieden in de hersenen druk aan het werk zijn, en welke niet.

Voel ik er iets van?

De MRI-scanner is een grote magneet. We controleren vooraf goed of je niets van metaal bij je hebt, zoals een beugel of implantaat, want dat kan warm worden als je vlakbij de scanner komt. Het apparaat maakt veel geluid als hij aanstaat, maar met oordopjes en een koptelefoon hoor je daar zo weinig mogelijk van. Het is tijdens het scannen belangrijk dat je stilligt, zodat we scherpe foto’s van je hersenen kunnen maken. Sommige deelnemers vinden dat een beetje lastig of ongemakkelijk. Met kussens zorgen we ervoor dat je zo lekker mogelijk in de MRI-scanner kunt liggen.